
לפני הכול – בטיחות!
רגע לפני שנדבר על הנלמד בקורס נאמני הבטיחות, נבין לעומק את הצורך בכך. מפעלים רבים ברחבי הארץ עוסקים בחומרים מסוכנים או דורשים מעובדיהם לתפעל מכונות מסוכנות. בחיי היומיום במפעל חשופים העובדים לאינספור מפגעים, והדרך היחידה להימנע מהם היא הקפדה על נוהלי בטיחות ארגוניים. נהלים אלו מפרטים את דרכי ההתנהלות הנכונות ברחבי המפעל, וכן כוללים המלצות לעובדים בנוגע לשמירה על ביטחונם האישי ובטחון הסובבים אותם.
בנוסף לניסוח נהלי הבטיחות, מחויבת הנהלת המפעל למנות נאמני בטיחות שיפקחו על היישום בשטח ויפעלו לקידום הנושא בקרב העובדים. יש לציין שעל-פי חוק ארגון הפיקוח על העבודה, מחויבת הנהלת המפעל למנות נאמן בטיחות אחד על כל 10 עובדים – ועל יחס זה היא חייבת לשמור. כלומר, במידה שכמות העובדים גדלה משמעותית, על ההנהלה למנות נאמני בטיחות נוספים. מה הופך עובד מן המניין לנאמן בטיחות? קורס מקצועי שבו הוא לומד את רזי התחום מ-א' ועד ת'.
מה צריך לדעת על קורס נאמן בטיחות?
ראשית, חשוב להגדיר שוב את מטרת הקורס: הסמכה מלאה של עובד המפעל כנאמן בטיחות. משמע בסיום הקורס יקבל העובד את כל

הידע, הכלים והמיומנויות להיות נאמן בטיחות מקצועי, יעיל ואמין. על העובדים הנשלחים לקורס להיות בני 18 ומעלה, שכן זהו תנאי מקדים וחלק מדרישות הקבלה. קורס נאמני בטיחות דורש מהעובד להיות נוכח באופן מלא ב-3 ימי הדרכה לפחות, המתקיימים פעם בשבוע. במידה שמפעל שולח לקורס מספר רב של עובדים, ולא עובד בודד, ניתן לבנות את מתכונת הלימודים לפי דרישת המפעל.
מהם נושאי הלימוד העיקריים בקורס?
תוכנית הלימודים בקורס נאמני בטיחות מקיפה מאוד, ובמידת הצורך משתנה בהתאם למציאות היומיומית של עובדי המפעלים ולדרישות החוק. התוכנית מכסה בין היתר את מגוון החוקים והתקנות הרלבנטיים לתחום הבטיחות במפעל, לרבות במקרי תאונה, סכנה וסיכון. המשתלמים בקורס לומדים את הגדרות החוקים והתקנות, את הסיבות לחקיקתם ואת הרציונל שעומד מאחוריהם. כמו כן, נאמני הבטיחות העתידיים לומדים באופן ברור מהן הגדרות התפקיד שלהם ובאלו מצבים עליהם ליישם בשטח את שלמדו בכיתה.
תחומי הלימוד בקורס נאמני הבטיחות כוללים גם: הגורם האנושי, מיגון מכונות, בטיחות באש, בטיחות בחשמל, ציוד מגן אישי, מחלות מקצוע, תאונות עבודה, תנאים סביבתיים (אוורור, רעש, תאורה וכדומה), חומרים מסוכנים, ארגונומיה, עבודה בגובה, עבודה נכונה עם מלגזות ומכונות הרמה, כלי עבודה ידניים / חשמליים, מערך חירום, עזרה ראשונה, ביצוע סקרי סיכונים ועוד.
הבטיחות שלכם בידיים שלהם
כדי לוודא שהעובדים הנבחרים הפנימו את הנלמד, וכי הם מוכנים למלא את תפקידם נאמנה, כולל הקורס מבחן עיוני מקיף. המבחן כולל את החומר שהועבר בימי ההשתלמות, כאמצעי לוודא את כשירותם של הנבחנים. ברור לכל שנאמן בטיחות רציני ואחראי יכול להעלות למודעות את נושא הבטיחות במפעלו ואף לסייע להציל חיים!