
העונשים לנהיגה תחת השפעת אלכוהול
נהיגה בשכרות גוררת פסילה מיידית של הרישיון למינימום שנתיים. במקרים מסוימים גם מצורף עונש מאסר או קנס. לחובת הנהג נזקפות באותו רגע 10 נקודות, ויש סיטואציות שבהן ייאסר השימוש ברכבו של הנהג למשך תקופה של 30 יום ויותר.
בנוסף, יש לציין שהחוק מתיר לשוטרים לבצע בדיקת נהיגה תחת השפעת אלכוהול גם לנהגים ללא חשד מוקדם. עוד קובע החוק שנהג שמסרב לבצע את בדיקת השכרות ייחשב כמי שנהג בשכרות ויעמוד לדין בהתאם.
המאפיינים המיוחדים של החוק למניעת נהיגה בשכרות
ההחמרה בחוק באה על מנת לצמצם את הסיכונים המזוהים עם נהיגה בהשפעת אלכוהול. כך למשל ניתן להצביע על מספר מאפיינים מיוחדים של החוק:
א. היעדר עבירות אחרות – שלילת הרישיון למשך שנתיים לא תלויה בעבירות אחרות שאותן ביצע או לא ביצע הנהג. במילים אחרות, היא מתבצעת בנפרד ולכן רלוונטית גם עבור נהגים ללא שום סוג של הרשעות קודמות.
ב. הרשעה שנייה – נהג שעומד למשפט בגלל עבירת נהיגה בשכרות שנייה יורשע בעונש מינימום של שלילת רישיון לארבע שנים. כאמור, תקופת שלילת הרישיון יכולה להינתן גם לצד הטלת עונש של מאסר או קנס כספי.
ג. הרתעה – החוק נועד לצרכי הרתעה ובשנים האחרונות אכן חלה ירידה משמעותית בכמות הנהגים שנתפסו תחת השפעת אלכוהול. עוד מוקדם לדעת האם החוק השיג את כל מטרותיו, אך הוא בהחלט מעיד על מגמת החמרה בכל הנוגע לטיפול בנושא.
איך נמנעים מענישה?
הדרך הטובה ביותר להימנע מעונשים כבדים בשל נהיגה תחת השפעת אלכוהול היא כמובן לא לשתות ולנהוג. אפשר להשתמש בתחבורה ציבורית במקום ברכב הפרטי כשיוצאים לבלות, להגדיר נהג תורן שלא שותה או להישאר בבית ולשתות יחד עם חברים ובני משפחה. לא כדאי לקחת סיכונים מיותרים ויש לזכור שהאלכוהול פוגע ביכולות הנהיגה גם בלי קשר למשטרה ולענישה בחוק.
עם זאת, במקרים מסוימים ניתן לבדוק נסיבות מיוחדות על מנת לערער על פסילת הרישיון בגין נהיגה תחת השפעת אלכוהול. את הערעור יש להגיש בליווי עורך דין תעבורה מקצועי ומנוסה.