איחוד וחלוקה של שטחים בצפון

כולם מכירים את הצפון בעיקר בזכות השטחים הפתוחים בו, אבל לא כולם יודעים שהרבה מהשטחים שייכים לתושבי האזור. במקרים מסוימים, השטחים זוכים לתהליך של איחוד וחלוקה לצורך השבחה.

אחד היתרונות של אזור הצפון הוא היופי שלו, שמאופיין בהרבה נופים ירוקים ושטחים פתוחים, שחלקם משמשים לחקלאות. ככה כולם מכירים את צפון הארץ, אבל לא כולם יודעים שיש שטחים בצפון שהם בבעלות תושבי האזור, ושישנם מקרים בהם השטחים זוכים לתהליך של איחוד וחלוקה לצורך השבחה.

איחוד וחלוקה מחדש של שטחים הוא תהליך יישום של תוכנית מתאר מקומית שנוגעת לאיחוד שטחים או מגרשים שנמצאים בסמוך זה לזה, ולאחר מכן חלוקה שלהם בהתאם לתוכנית החדשה. המטרה של התהליך הזה היא לאפשר פיתוח מיטבי של השטח, וניצול מרבי שלו לטובת הבעלים והציבור. כשמדובר בשטחים חקלאיים, הבעלים מקבל בתום התהליך אדמה טובה יותר והציבור מקבל סחורה טובה יותר בעקבות זאת.

יש שלוש סיבות שבגללן יתרחש תהליך של איחוד השטחים וחלוקה מחדש שלהם:

  1. הרבה פעמים, תכנון מחדש של שטח מסוים דורש יצירת חלקות רישום חדשות כך שיתאימו לתכנון החדש, וזאת על מנת לאפשר הפרשה של השטחים לצרכים ציבוריים תוך שמירה על חלוקה הוגנת בין בעלי השטחים.
  2. הוועדה המקומית לתכנון ובנייה מאשרת את התהליך וכופה אותו על בעלי השטחים, כשהם לא מצליחים להגיע ביניהם להסכם לגבי התכנון.
  3. בעלי השטחים מחליטים בעצמם על התהליך, מתוך התארגנות עצמאית שלהם.

מה קורה אחרי החלוקה מחדש?

בעת החלוקה מחדש, השווי היחסי של המגרש החדש צריך להיות זהה לשווי המגרש הישן, ובעל השטח שהשווי היחסי שלה גבוה לעומת שטחים אחרים, לאחר התהליך, צריך לשלם תשלומי איזון לוועדה המקומית לתכנון ובנייה.

אבל איך אפשר לדעת מה שווי השטח לאחר החלוקה מחדש? ואולי השווי ירד? בשביל זה יש שמאי מכריע, והוא יבחן את השטח ויאמוד את השווי שלו לאחר התהליך.

שמאי מכריע יכול לטפל בסוגיות שכאלה, למשל, אם התהליך היה לצורך השבחה, ובעל השטח שהושבח מערער. כמו כן, הוא יכול לטפל בתביעות של בעלי שטחים שתובעים בגין ירידה בערך השטח.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.